Samenwerking Staatsbosbeheer en PeerGrouP op Oerol 2015

Ter voorbereiding op een samenwerking met Staatsbosbeheer Terschelling was PeerGrouPer Marin de Boer dit jaar aanwezig tijdens Oerol 2015. PeerGrouP en Staatsbosbeheer starten Oerol 2015 de samenwerking van 2,5 jaar waarin dynamisch kustbeheer, levende duinen en verbinding met de mens wordt onderzocht. Tijdens Oerol 2016 & 2017 zal het onderzoek worden getoond in de vorm van voorstellingen.

OEROL 2015

De start van de samenwerking vond officieel plaats doormiddel van een inhoudelijke excursie door het levende duinen gebied ter hoogte van Paal 18 tijdens het Oerol Seminar Sense of Place |||: realising the impossible, Art in Public Landscape en doormiddel van een dag verdieping in KOHR|| van TAAT over veiligheid, waarin in de ochtend het gesprek werd aangegaan met publiek, om ’s middags doormiddel van een demonstratie het fenomeen Levende Duinen in relatie tot veiligheid te bespreken.

Achtergrond

Staatsbosbeheer houdt zich op dit moment intensief bezig met de levende duinen op het eiland. Er wordt steeds meer bekend over het fenomeen en juist op Terschelling is goed te volgen dat dit de grootste natuurlijke landschapsvormende processen zijn die Nederland kent.

De kustbescherming zoals wij deze kennen is een beheermethode die het landschap grotendeels heeft vastgelegd. Het aanplanten van helmgras en het plaatsen van schermen was een van de handelingen van de mens om de veiligheid van het land te waarborgen. Deze oude vorm van kustverdediging zorgde voor een smalle, kleiner wordende kustlijn waaruit zand verdwijnt.

Modellen en onderzoek toonden aan dat door een brede kuststrook in stand te houden waar de natuurlijke dynamiek de vrije hand krijgt, het zogenaamde dynamisch kustbeheer, de duinen juist zand uit zee invangen. Hierdoor stijgt de kustzone, een proces wat met zeespiegelrijzing noodzakelijk is om een adequate kustverdediging te hebben.

De oude vorm van kustbeheer had ook tot gevolg dat dier- en plantensoorten die van oudsher voorkomen in het duingebied in de verdrukking zijn gekomen. Met dynamisch kustbeheer wordt er gezocht naar een natuurlijke dynamiek die de ecologische waarden stimuleert en deze zoveel mogelijk ongestoord kan laten verlopen.

Wildernis Wandelingen

PeerGrouP en Staatsbosbeheer startte in 2013 met het maken van theatrale wandelingen. Deze wandelingen ontstonden uit de wens om op een alternatieve wijze wildernis te ervaren in het Nederlandse landschap. Beide gezelschappen constateerde de relevantie van samenwerken en kennisuitwisseling en maakte de stap naar een langere samenwerking, die nu tot stand komt op Terschelling.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s