over Levende Duinen

PeerGrouP en Staatsbosbeheer startte in 2013 met het maken van theatrale wandelingen. Deze wandelingen ontstonden uit de wens om op een alternatieve wijze wildernis te ervaren in het Nederlandse landschap. Beide gezelschappen constateerde de relevantie van samenwerken en kennisuitwisseling en maakte de stap naar een langere samenwerking, die nu tot stand komt op Terschelling.

OEROL 2015

De start van de samenwerking vond officieel plaats doormiddel van een inhoudelijke excursie door het levende duinen gebied ter hoogte van Paal 18 tijdens het Oerol Seminar Sense of Place |||: realising the impossible, Art in Public Landscape en doormiddel van een dag verdieping in KOHR|| van TAAT over veiligheid, waarin in de ochtend het gesprek werd aangegaan met publiek, om ’s middags doormiddel van een demonstratie het fenomeen Levende Duinen in relatie tot veiligheid te bespreken.

OEROL 2016 & 2017

Levende Duinen is een theatrale luisterwandeling waarin verhalen onder het zand verdwijnen en verborgen natuur en cultuur weer zichtbaar worden. Levende Duinen is een unieke beleving waarin kennis van kustbeheer op poëtische wijze wordt verweven met persoonlijke ervaringen en inzichten van de eilandbewoners.

Op een dag zagen inwoners van Oosterend vanaf het fietspaadje de zee door de duinen. De bescherming tegen de zee werd een gevecht tegen het zand. Na jarenlange discussie en verdeeldheid worden de dynamische duinen langzaam onderdeel van het Terschellinger landschap en begint er voorzichtig begrip te ontstaan voor deze onbegrensde natuurbeweging.

Het team van Levende Duinen bestaat uit Marin de Boer (scenograaf en theatermaker), Dennis van Tilburg (componist), Marleen van der Werf (filmmaker en bioloog) en Teackele Soepboer (GPS en techniek)

Levende Duinen wordt in samenwerking gemaakt met Staatsbosbeheer Terschelling, Rijkswaterstaat en Oerol.